SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Brazilian Jiu-Jitsu

BJJ består till största delen markkamp, det vill säga brottning med lås och strypningar (submissions), eller newaza, men inkluderar även nedtagningar. Stilen innehåller inga typer av slag eller sparkar, även om den effektivt kan användas i kombination med dessa. Väl på marken handlar det om att få en fördelaktig kontrollposition på din motståndare, varifrån du kan genomföra ett ledlås eller en strypning. I ett underläge försöker du återta en kontrollposition eller nå en mer neutral position. Vanliga positioner är Side Control, Mount, Guard och Back Control.


Teknikerna är utformade på ett sådant sätt att ge största biomekaniska fördel, exempelvis genom att använda positioner där du har bättre kontroll, rörlighet, balans, styrka eller hävarm. Det finns vanligen flertal kontringar på en och samma teknik.
Ett träningspass brukar innehålla uppvärmning, teknik träning, sparring och/eller fysträning.


Man tränar både med och utan dräkt (gi eller kimono som det även kallas). Det finns sex olika grader av bälten, vanligen används även streck för att indikera hur långt man är på väg till nästa bälte. Rött bälte innehas endast av ett fåtal personer i världen såsom medlemmar i familjen Gracie samt några andra pionjärer inom sporten. Barn under 16 har fler färger, då man enligt såväl CBJJ och CBJJO som IBJJF inte får gradera sig till blått förrän vid 16 års ålder.


Det tar förhållandevis lång tid att gradera sig inom BJJ då kampsporten är mycket krävande. Stor vikt läggs vid tillämpning av tekniker (i exempelvis sparring eller situationsbaserad sparring) snarare än korrekt utförande. I regel tar det cirka två år att erhålla den första graderingsnivån (blått bälte).

I tävling är det förutom indelning på bälten även viktklasser, klasser för juniorer tillämpas också. Beroende på nivå finns det tekniker som är otillåtna beroende på högre skaderisk. Match vinns genom poäng, submission eller avbrott från domare.

Korta fakta om BJJ
Bälten för vuxna

Ursplungsland: Brasilien, Japan

Upphovsmän: Mitsuyo Maeda, Helio Gracie, Carlos Gracie, Oswaldo Fadda

Ursprungsform: Kodokan Judo

 

Bältesgrader vuxna (16 år och äldre):

Vitt, Blått, Lila, Brunt, Svart         

 

Bältesgrader barn och ungdomar (upp till 16 år):

Vitt, Grått, Gult, Orange, Grönt               

 

Poängsystem:
Mount, 4 poäng

Back Control (hookarna inne), 4 poäng

Passering, 3 poäng

Nedtagning/Kast, 2 poäng

Svep från någon form av guard, 2 poäng

Knee-on-belly, 2 poäng

Submission Wrestling
Submission Wrestling är ett samlingsnamn för ett flertal stilar av brottningsrelaterad kampsport men syftar i tävlingssammanhang och på klubben till kamp utan Gi. 

Varken slag eller sparkar är tillåtna utan målet är att ta sig till position med kontroll och därifrån "submitta" motståndaren (d.v.s. tvinga denna att ge upp) genom att använda strypningar eller ledlås mot armar, ben, fötter m.m. 

Träningen har mycket gemensamt med BJJ, sporterna har många gemensamma tekniker, samma kontrollpositioner värderas och i slutändan har de samma mål; att tvinga motståndaren till avklappning. Däremot innebär avsaknaden av Gi på såväl tävlingar och träningar att kampen blir väldigt dynamisk med mycket få och korta stunder för återhämtning.
 
Sponsorer
 
Sammarbeten