Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
MMA
MMA som står för Mixed Martial Arts är i första hand en tävlingssport. Den har utformats att ge största möjliga frihet i teknikutövande men att vara så pass begränsande att man minimerar skador.


Vi som tränar anser att variationen gör det så mycket intressantare, möjligheterna är mycket fler och en match kan vända på en sekund. Det räcker inte att vara bäst inom en disciplin, man måste i alla fall veta tillräckligt om de andra för att kunna avvärja attacker och undvika hamna dåliga positioner. Däremot är det oftast bra att vara aktiv tävlande inom en disciplin.


Idén att låta motståndare möta varandra i en tvekamp med blandade tekniker har funnits länge i olika former. Redan i antikens grekland utövades en sport som hette Pankration som var en hybrid mellan brottning och boxning men som även inkluderade sparkar. Den moderna MMA:n har sitt ursprung i den brasilianska Vale Tudon. Vale tudo vilket betyder "allt går" började användas som begrepp under 1920-talet och började få genomslag ca 1960 i och med ett tv-pgrogram som hette "Heróis do Ringue", som drevs av famlijen Gracie i Rio.


Under 70 talet migrerades Vale Tudon ut ur Brasilien till USA med Rorion Gracie, som 1993 hjälpte till att starta Ultimate Fighting Championship (UFC). Reglerna var få i början och de tävlande var tränade i olika discipliner såsom, boxning, karate, sumobrottning, brasiliansk jiu jitsu såklart m.m.


Idag har UFC reglerats för att skydda tävlanden och utvecklats till den MMA som vi känner till och som växer i populäritet. Under tiden har även den tekniska nivån på matcherna höjts och tävlande tränar och plockar komponenter från flera olika kampsporter. Överlag kan man säga att MMA består av tekniker från Brasiliansk Jiu Jitsu, Brottning, Boxning och Thai-/Kickboxning.

I och med att MMA är en kontaktsport så ser vi gärna att man har fyllt 17 år innan man börjar träna det på Concrete BJJ.

 
Sponsorer
 
Sammarbeten