Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
För mer information om träningar och tider gå in Barn eller Vuxna/Juniorer sektionerna längst upp på sidan till vänster.
Brazilian Jiu-Jitsu

BJJ består till största delen markkamp, det vill säga brottning med lås och strypningar (submissions), eller newaza, men inkluderar även nedtagningar. Stilen innehåller inga typer av slag eller sparkar, även om den effektivt kan användas i kombination med dessa. Väl på marken handlar det om att få en fördelaktig kontrollposition på din motståndare, varifrån du kan genomföra ett ledlås eller en strypning. I ett underläge försöker du återta en kontrollposition eller nå en mer neutral position. Vanliga positioner är side control, mount, guard och back mount.

Teknikerna är utformade på ett sådant sätt att ge största biomekaniska fördel, exempelvis genom att använda positioner där du har bättre kontroll, rörlighet, balans, styrka eller hävarm. Det finns vanligen flertal kontringar på en och samma teknik.
Ett träningspass brukar innehålla uppvärmning, teknik träning, sparring och/eller fysträning. De flesta klubbar kör mer sparring och fys än andra jujutsustilar i Sverige. Det finns dock skillnader mellan de olika klubbarna.

Man tränar både med och utan dräkt (gi eller kimono som det även kallas). Det finns sex olika grader av bälten, vanligen används även streck för att indikera hur långt man är på väg till nästa bälte. Rött bälte innehas endast av ett fåtal personer i världen så som medlemmar i familjen Gracie samt några andra pionjärer inom sporten). Barn under 16 har fler färger, då man enligt såväl CBJJ och CBJJO som IBJJF inte får gradera sig till blått förrän vid 16 års ålder.

Det tar förhållandevis lång tid att gradera sig inom BJJ då kampsporten är mycket krävande. Stor vikt läggs vid tillämpning av tekniker (i exempelvis sparring eller situationsbaserad sparring) snarare än korrekt utförande. I regel tar det cirka två år att erhålla den första graderingsnivån (blått bälte).

I tävling är det förutom indelning på bälten även viktklasser, klasser för juniorer tillämpas också. Beroende på nivå finns det tekniker som är otillåtna beroende på högre skaderisk. Match vinns genom poäng, submission eller avbrott från domare.

Korta fakta om BJJ
Bälten för vuxna

Ursplungsland:                          Brasilien, Japan

Upphovsmän:                             Mitsuyo Maeda, Helio Gracie, Carlos Gracie, Oswaldo Fadda

Ursprungsform:                          Kodokan Judo


Bältesgrader vuxna (16 år och äldre):

Vitt, Blått, Lila, Brunt, Svart         


Bältesgrader barn och ungdomar (upp till 16 år):

Vitt, Grått, Gult, Orange, Grönt               


Poängsystem:
Mount, 4 poäng

Back Control (hookarna inne), 4 poäng

Passering, 3 poäng

Takedown, 2 poäng

Svep från bot, 2 poäng

Knee-on-belly, 2 poäng

 
Sponsorer
 
Sammarbeten